Martin Rosso to czerwony wermut, który zapoczątkował wielki sukces marki. Martini Rosso powstaje z harmonijnego połączenia wina i pieczołowicie dobranych ziół. Charakterystycznego smaku Martini Rosso nie da się pomylić z żadnym innym. Można spróbować go schłodzonego w czystej postaci jako aperitif lub digestif, najlepiej jednak sprawdza się w drinkach. Ilość przepisów na koktajle na bazie Martini jest wprost nieograniczona, podajemy 3 najpopularniejsze.
Szklankę wypełnij lodem. Wlej whisky i Martini. Dodaj 7-8 kropel Angostury. Gotowy drink udekoruj wisienką nadzianą na wykałaczkę koktajlową.
2. Martini Rosso ze Spritem
Do niskiej szklanki wypełnionej lodem dodaj 60 ml wermutu Rosso np. Martini lub Cin&Cin. Całość uzupełnij Spritem i zamieszaj. Do dekoracji dodaj plasterek cytryny lub pomarańczy.
3. Anejo Manhattan: drink z martini i tequilą
25 ml Martini Rosso
60 ml tequili Patron Anejo
4 krople Angostura Bitter
4 krople Angostura Bitter Orange
Przepis na drink Anejo Manhattan
W szejkerze wymieszaj tequilę z Martini i Angosturą. Przelej do schłodzonego kieliszka i udekoruj wisienką koktajlową owiniętą plasterkiem salami na wykałaczce.