Whisky Jest 70 produktów.

Podkategorie

  • Szkocka

    Szkocka to whisky produkowana tylko w Szkocji. Niektórzy uważają ją za odrębny gatunek alkoholu. Dzieli się ją na dwa podstawowe rodzaje: single malt i blended. Single malt to taka whisky, do produkcji której używa się tylko słodu jęczmiennego, zaś blended to mieszanka whisky z różnych zbóż. Whisky, by zasłużyć na swoje miano, musi dojrzewać w dębowych beczkach przez minimum 3 lata. Jęczmień wykorzystywany do produkcji tej whisky jest wędzony w torfowym dymie, dzięki czemu szkocka ma ziemisto-dymny posmak. Szkoci swoją whisky destylują dwukrotnie.

  • Irlandzka

    Irlandzka whiskey produkowana jest, czego można się łatwo domyślić, tylko w Irlandii. Do jej produkcji używa się jęczmienia i jego słodu. Irlandczycy nie wędzą jęczmienia. Whiskey, podobnie jak szkocka, dojrzewa w dębowych beczkach przez minimum 3 lata. Różnica podstawowa między tymi dwoma gatunkami alkoholu polega na procesie destylacji. W przeciwieństwie do szkockiej, irlandzka whiskey jest trzykrotnie destylowana.

  • Bourbon

    Jack daniel’s  -  To logo, etykietę i kształt butelki kojarzy każdy, jednak nie wszyscy dokładnie wiedzą czym tak naprawdę jest. I choć wielu nazywa go klasyczną whisky, jest to określenie dalekie od ideału – Jack Daniel’s jest bowiem dumnym reprezentantem wyjątkowych, amerykańskich trunków, nazywanych bourbonami. W ofercie naszego sklepu znajdziesz te najlepsze, które pozwolą Ci rozsmakować się w aromatach rodem z dalekiego Kentucky.

    Czym jest bourbon?

    Bourbon (czytaj: burbon) to amerykańska odmiana whisky, która – w przeciwieństwie do trunków szkockich czy irlandzkich – produkowana jest nie z słodu jęczmiennego, ale z kukurydzy (jej zawartość wynosi minimum 51%) oraz innych zbóż. Produkcja tego trunku również znacznie różni się od produkcji klasycznej whisky – bourbon destylowany jest tylko raz, a dodatkowo (zanim jeszcze znajdzie się w beczkach) filtruje się go przez węgiel drzewny. Leżakuje co najmniej dwa lata, jednak czas ten jest zwykle dłuższy – im dłużej trunek znajduje się w beczkach, tym jego kolor jest ciemniejszy. Produkowany jest w stanie Kentucky, w hrabstwie – tutaj bez zaskoczenia – Burbon. Stolicą tego alkoholu jest miejscowość Bardstown.

    Co sprawia, że jest to trunek tak wyjątkowy? Oczywiście jego smak – cierpki, wytrawny, w wyczuwalną nutą dębu. Oczywiście różni się od whisky szkockiej czy irlandzkiej, znajdując bardzo wielu miłośników – z tego też względu jest chętnie spożywany. I to od całkiem niedawna – w porównaniu z innymi trunkami tego typu czy nawet wódką. Według oficjalnych źródeł, bourbon produkowany jest od końca XIX wieku.

    W Polsce, dzięki importowi najlepszych alkoholi tego typu, mamy możliwość delektowania się najwspanialszymi bourbonami od najbardziej cenionych marek. W Outlecie Alkoholowym zadbaliśmy o to, abyś mógł wybierać to, co najlepsze i w bardzo atrakcyjnych cenach!

    Jakie cenione marki bourbonu znajdziesz w ofercie Outletu Alkoholowego?

    Chcąc spełniać oczekiwania najbardziej wymagających Klientów i jednocześnie zapewniać jak największą różnorodność asortymentu, oferujemy bourbony różnych marek. Do tych najbardziej znanych i cenionych zaliczamy:

    • Jack Daniel’s – marka znana i ceniona na całym świecie, która sławę tę zyskała oczywiście ze względu na wysoką jakością wykonania. Jej charakterystyczny, ale łagodny smak uzyskuje się dzięki filtracji przez warstwę klonowego drewna drzewnego.
    • Jim Beam – bardzo znany i ceniony, zarówno ze względu na smak, jak i cenę. Jest słodki, lekko karmelowy i wyczuwalne są w nim aromaty dębiny, wanilii, a nawet (na końcu) pieprzu.
    • Wild Turkey – jeden z najpopularniejszych Bourbonów w USA, który zdobywa coraz większą popularność w Polsce – przede wszystkim dzięki bogatemu i pełnemu smakowi, który podkreślają akcenty karmelu, drzewa cedrowego i miodu.
    • Evan William’s  - Jest na drugim miejscu w rankingu sprzedaży najbardziej popularnych bourbonów w Stanach Zjednoczonych. Swój niezwykły, głęboki kolor bursztynu zawdzięcza o wiele dłuższemu procesowi leżakowania, niż wymagają tego przepisy. Wydłużone starzenie wpływa także na jego gładką teksturę i bogaty smak.

    Zapraszamy do zapoznania się również z innymi bourbonami, jakie znajdziesz w naszej ofercie – postawiliśmy zarówno na te najbardziej, jak również mniej popularne marki, wśród których z pewnością znajdziesz trunek idealny dla siebie. Zadbaliśmy również o atrakcyjne ceny alkoholu oraz błyskawiczną, bezpieczną dostawę.

  • Japońska
na stronę
Pokazuje 61 - 70 z 70 elementów
Pokazuje 61 - 70 z 70 elementów

Whisky, czyli woda życia

Każdy ją zna, choć nie każdy lubi. Wszyscy zdają sobie jednak sprawę z tego, jak bardzo szlachetny jest to trunek – whisky nie bez powodu nazywana jest w języku gaelickim „uisge beatha”, co w wolnym tłumaczeniu oznacza „wodę życia”. To trunek wyjątkowy, którego wyprodukowanie wymaga pieczołowicie przeprowadzanych czynności i dużej wiedzy. Ze względu na ogromną różnorodność alkoholi z tej kategorii każdy znajdzie coś dla siebie. Nasz sklep to najlepsza whisky o wielu odmianach i miejscach pochodzenia – zapewniamy najwyższą jakość, szeroki wybór i atrakcyjne ceny!

Co warto wiedzieć o whisky?

Na początek nieco więcej o tym, skąd pochodzi whisky. Jej ojczyzną, choć nie jest to w stu procentach pewne, jest prawdopodobnie Irlandia, gdzie sporządzano trunek nazywany „aqua vitae” już w VII wieku. Wtedy jeszcze napój ten nie był spożywany dla przyjemności, ale w celach leczniczych - tworzony z owoców miał na celu przedłużanie życia i eliminowanie różnego rodzaju dolegliwości. Z czasem właściwości lecznicze miały coraz mniejsze znaczenie. Whisky została doceniona   w coraz większej liczbie krajów – również w Ameryce, dzięki której takie marki, jak Jack Daniels czy Jim Beam stały niezwykle modne praktycznie na całym świecie.

Drewno z beczek , a także to po czym one są czyni smak tego trunku wyjątkowym . Producenci whisky wiedzą, jakiego smaku spodziewać się przy podstawowej produkcji – dzięki mieszaniu trunków pochodzących z różnych typów beczek mogą uzyskać wyjątkowy, niespotykany nigdzie indziej aromat.

Produkcja whisky w różnych krajach, a nawet ich regionach, różni się co nieco, na przykład przez dodatkowe etapy. Ta amerykańska filtrowana jest przez węgiel drzewny przed leżakowaniem, a ta pochodząca z Tennessee musi przepłynąć przez węgiel pochodzący konkretnie z klonu cukrowego.

Whiskey amerykańska produkowana jest z kukurydzy, jęczmienia, żyta czy pszenicy. Trafia do dębowych beczek na minimum dwa lata po przefiltrowaniu przez węgiel drzewny. Wreszcie japońska whisky jest produkowana tak, jak szkocka, a mimo to charakteryzuje się smakiem uznawanym przez koneserów na całym świecie.

Irlandzka whisky produkowana jest natomiast z jęczmienia oraz jego słodu i leżakuje minimum 3 lata . Destylowana jest trzykrotnie zanim trafi do drewnianych beczek. Z kolei szkocka whisky, zanim trafi do karafki, także leżakuje trzy lata w drewnianych beczkach. Od tej irlandzkiej różni ją to, że produkowana jest wyłącznie ze słodu jęczmiennego albo mieszana w różnych proporcjach z whisky z innych zbóż.

Jaka whisky dla Ciebie?

Whisky kojarzona jest przede wszystkim z krajami anglosaskimi i to głównie dzięki nim możemy pić jej najlepsze odmiany. Nie jest tajemnicą, że najczęściej napój ten sprowadzany jest z USA, Szkocji, Irlandii, a niekiedy również Kanady, Japonii – ogromna różnorodność warunków atmosferycznych receptur produkcji i czasu dojrzewania sprawia, że do naszej dyspozycji jest bardzo wiele gatunków whisky. Oczywiście najłatwiej jest podzielić ją ze względu na pochodzenie. Sprawdźmy, czym się różnią poszczególne trunki.

  • Whisky szkocka. Dzielimy na dwa typy  – single malt, którą produkuje się wyłącznie ze słodu jęczmiennego, a także blended, tworzoną z różnych zbóż. Aby trunek mógł zyskać miano „szkockiej”, musi być nie tylko produkowany w tym kraju. Destyluje się go dwukrotnie, a do tego wędzi w torfowym dymie, co daje wyjątkowy, charakterystyczny smak.
  • Whisky irlandzka. Trunek tworzony jest oczywiście w Irlandii, a do jego produkcji wykorzystuje się słód jęczmienny. Dojrzewa 3 lata w dębowych beczkach, a różni się od szkockiej przede wszystkim procesem destylacji – proces ten przeprowadzany jest trzykrotnie, co ma wpływ na aromatyczność whisky i wyjątkowość jej smaku.
  • Bourbon. W produkcji wykorzystuje się, a jakże, dębowe beczki, jednak proces destylacji ma miejsce tylko jeden raz. Co więcej – zanim ten szlachetny trunek trafi do butelek, musi zostać przefiltrowany przez węgiel drzewny.Ależakuje przez minimum dwa lata w stanie Kentucky.
  •  Whisky japońska. Zaskoczony? Jak się okazuje, w Kraju Kwitnącej Wiśni produkuje się whisky od 1870 roku. I jest ona wyjątkowa – najbardziej przypomina szkocką i z całą pewnością warto spróbować jej smaku! Czas dojrzewania? 3 lata, choć najlepsze wersje tego napoju mogą leżakować nawet 18 lat!

Oczywiście jeżeli chcesz zainwestować w jeden z rodzajów whisky, sprawdź co przygotował dla Ciebie nasz sklep – chcąc spełniać oczekiwania najbardziej wymagających Klientów, stworzyliśmy bardzo bogaty asortyment whisky szkockiej, irlandzkiej, japońskiej, a także bourbonu. Dzięki temu znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie i to w bardzo atrakcyjnej cenie!