Darmowa dostawa dla zamówienia od 300zł.
Podkategorie
Szkocka to whisky produkowana tylko w Szkocji. Niektórzy uważają ją za odrębny gatunek alkoholu. Dzieli się ją na dwa podstawowe rodzaje: single malt i blended. Single malt to taka whisky, do produkcji której używa się tylko słodu jęczmiennego, zaś blended to mieszanka whisky z różnych zbóż. Whisky, by zasłużyć na swoje miano, musi dojrzewać w dębowych beczkach przez minimum 3 lata. Jęczmień wykorzystywany do produkcji tej whisky jest wędzony w torfowym dymie, dzięki czemu szkocka ma ziemisto-dymny posmak. Szkoci swoją whisky destylują dwukrotnie.
Irlandzka whiskey produkowana jest, czego można się łatwo domyślić, tylko w Irlandii. Do jej produkcji używa się jęczmienia i jego słodu. Irlandczycy nie wędzą jęczmienia. Whiskey, podobnie jak szkocka, dojrzewa w dębowych beczkach przez minimum 3 lata. Różnica podstawowa między tymi dwoma gatunkami alkoholu polega na procesie destylacji. W przeciwieństwie do szkockiej, irlandzka whiskey jest trzykrotnie destylowana.
Jack daniel’s - To logo, etykietę i kształt butelki kojarzy każdy, jednak nie wszyscy dokładnie wiedzą czym tak naprawdę jest. I choć wielu nazywa go klasyczną whisky, jest to określenie dalekie od ideału – Jack Daniel’s jest bowiem dumnym reprezentantem wyjątkowych, amerykańskich trunków, nazywanych bourbonami. W ofercie naszego sklepu znajdziesz te najlepsze, które pozwolą Ci rozsmakować się w aromatach rodem z dalekiego Kentucky.
Bourbon (czytaj: burbon) to amerykańska odmiana whisky, która – w przeciwieństwie do trunków szkockich czy irlandzkich – produkowana jest nie z słodu jęczmiennego, ale z kukurydzy (jej zawartość wynosi minimum 51%) oraz innych zbóż. Produkcja tego trunku również znacznie różni się od produkcji klasycznej whisky – bourbon destylowany jest tylko raz, a dodatkowo (zanim jeszcze znajdzie się w beczkach) filtruje się go przez węgiel drzewny. Leżakuje co najmniej dwa lata, jednak czas ten jest zwykle dłuższy – im dłużej trunek znajduje się w beczkach, tym jego kolor jest ciemniejszy. Produkowany jest w stanie Kentucky, w hrabstwie – tutaj bez zaskoczenia – Burbon. Stolicą tego alkoholu jest miejscowość Bardstown.
Co sprawia, że jest to trunek tak wyjątkowy? Oczywiście jego smak – cierpki, wytrawny, w wyczuwalną nutą dębu. Oczywiście różni się od whisky szkockiej czy irlandzkiej, znajdując bardzo wielu miłośników – z tego też względu jest chętnie spożywany. I to od całkiem niedawna – w porównaniu z innymi trunkami tego typu czy nawet wódką. Według oficjalnych źródeł, bourbon produkowany jest od końca XIX wieku.
W Polsce, dzięki importowi najlepszych alkoholi tego typu, mamy możliwość delektowania się najwspanialszymi bourbonami od najbardziej cenionych marek. W Outlecie Alkoholowym zadbaliśmy o to, abyś mógł wybierać to, co najlepsze i w bardzo atrakcyjnych cenach!
Chcąc spełniać oczekiwania najbardziej wymagających Klientów i jednocześnie zapewniać jak największą różnorodność asortymentu, oferujemy bourbony różnych marek. Do tych najbardziej znanych i cenionych zaliczamy:
Zapraszamy do zapoznania się również z innymi bourbonami, jakie znajdziesz w naszej ofercie – postawiliśmy zarówno na te najbardziej, jak również mniej popularne marki, wśród których z pewnością znajdziesz trunek idealny dla siebie. Zadbaliśmy również o atrakcyjne ceny alkoholu oraz błyskawiczną, bezpieczną dostawę.
Glen Moray 12 yo to idealny single malt dla początkujących. Ukazuje ona styl Speyside: słodkość, owocowość, bez wyraźnych dymnych czy torfowych akcentów. Leżakowana w beczkach z dębu amerykańskiego. Stanowi świetny przykład doskonałej jakości w stosunku do ceny. Piękna butelka z pewnością będzie szlachetnie prezentować się na półkach. Zawartość alkoholu:...
Ballantine’s Brasil to edycja nawiązująca do samby, karnawału w Rio i tradycjnego smaku o dodatku limonki.Ballantine’s Brasil to połączenie orzeźwiającego smaku cytrusów z tradycyjnym smakiem whisky. Ballantine’s Brasil można również łączyć z płynnym miodem i świeżo wyciśniętym sokiem z limonki.Ballantine’s Brasil to połączenie szkockiej tradycji i...
Sprzedawana od 1957 r. w charakterystycznych butelkach o trójkątnej postawie, whisky Grant`s zjednała sobie wielu konsumentów smakiem bogatym w słodkie nuty. Wyczuwalny aromat białej czekolady, pomarańczy, toffi, miodu i kokosów przełamuje wyrazista nuta ziarna pieprzu. Końcowy etap dojrzewania przebiega w beczkach po piwie Edinburgh Strong Ale, co nadaje...
Każdy ją zna, choć nie każdy lubi. Wszyscy zdają sobie jednak sprawę z tego, jak bardzo szlachetny jest to trunek – whisky nie bez powodu nazywana jest w języku gaelickim „uisge beatha”, co w wolnym tłumaczeniu oznacza „wodę życia”. To trunek wyjątkowy, którego wyprodukowanie wymaga pieczołowicie przeprowadzanych czynności i dużej wiedzy. Ze względu na ogromną różnorodność alkoholi z tej kategorii każdy znajdzie coś dla siebie. Nasz sklep to najlepsza whisky o wielu odmianach i miejscach pochodzenia – zapewniamy najwyższą jakość, szeroki wybór i atrakcyjne ceny!
Na początek nieco więcej o tym, skąd pochodzi whisky. Jej ojczyzną, choć nie jest to w stu procentach pewne, jest prawdopodobnie Irlandia, gdzie sporządzano trunek nazywany „aqua vitae” już w VII wieku. Wtedy jeszcze napój ten nie był spożywany dla przyjemności, ale w celach leczniczych - tworzony z owoców miał na celu przedłużanie życia i eliminowanie różnego rodzaju dolegliwości. Z czasem właściwości lecznicze miały coraz mniejsze znaczenie. Whisky została doceniona w coraz większej liczbie krajów – również w Ameryce, dzięki której takie marki, jak Jack Daniels czy Jim Beam stały niezwykle modne praktycznie na całym świecie.
Drewno z beczek , a także to po czym one są czyni smak tego trunku wyjątkowym . Producenci whisky wiedzą, jakiego smaku spodziewać się przy podstawowej produkcji – dzięki mieszaniu trunków pochodzących z różnych typów beczek mogą uzyskać wyjątkowy, niespotykany nigdzie indziej aromat.
Produkcja whisky w różnych krajach, a nawet ich regionach, różni się co nieco, na przykład przez dodatkowe etapy. Ta amerykańska filtrowana jest przez węgiel drzewny przed leżakowaniem, a ta pochodząca z Tennessee musi przepłynąć przez węgiel pochodzący konkretnie z klonu cukrowego.
Whiskey amerykańska produkowana jest z kukurydzy, jęczmienia, żyta czy pszenicy. Trafia do dębowych beczek na minimum dwa lata po przefiltrowaniu przez węgiel drzewny. Wreszcie japońska whisky jest produkowana tak, jak szkocka, a mimo to charakteryzuje się smakiem uznawanym przez koneserów na całym świecie.
Irlandzka whisky produkowana jest natomiast z jęczmienia oraz jego słodu i leżakuje minimum 3 lata . Destylowana jest trzykrotnie zanim trafi do drewnianych beczek. Z kolei szkocka whisky, zanim trafi do karafki, także leżakuje trzy lata w drewnianych beczkach. Od tej irlandzkiej różni ją to, że produkowana jest wyłącznie ze słodu jęczmiennego albo mieszana w różnych proporcjach z whisky z innych zbóż.
Whisky kojarzona jest przede wszystkim z krajami anglosaskimi i to głównie dzięki nim możemy pić jej najlepsze odmiany. Nie jest tajemnicą, że najczęściej napój ten sprowadzany jest z USA, Szkocji, Irlandii, a niekiedy również Kanady, Japonii – ogromna różnorodność warunków atmosferycznych receptur produkcji i czasu dojrzewania sprawia, że do naszej dyspozycji jest bardzo wiele gatunków whisky. Oczywiście najłatwiej jest podzielić ją ze względu na pochodzenie. Sprawdźmy, czym się różnią poszczególne trunki.
Oczywiście jeżeli chcesz zainwestować w jeden z rodzajów whisky, sprawdź co przygotował dla Ciebie nasz sklep – chcąc spełniać oczekiwania najbardziej wymagających Klientów, stworzyliśmy bardzo bogaty asortyment whisky szkockiej, irlandzkiej, japońskiej, a także bourbonu. Dzięki temu znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie i to w bardzo atrakcyjnej cenie!